Өнімнің құрамын ашу және қауіпті қоспаларды қалай анықтауға болады
Как расшифровать состав продукта и выявить опасные добавки 03.10.2019

Электрондық қоспалар біздің өмірімізге ұзақ және мұқият кірді және дайын азық-түлік өнімдерінің басым көпшілігі оларсыз жасай алмайтыны ешкімге құпия емес. Әрине, қуанышты ерекшеліктер бар, бірақ, өкінішке орай, олар аз.

Өздеріңіз білетіндей, тағамдық қоспалар өнімдердің жарамдылық мерзімін ұзарту, оларға қажетті дәм, түс немесе белгілі бір қасиеттер беру үшін қызмет етеді. Тұтынылатын электронды қоспалардың мөлшерін азайту үшін жапсырмадағы өнім құрамын мұқият оқып шығу керек.

Сонымен қатар, сіз олардың барлығы бірнеше топқа бөлінгенін білуіңіз керек. Олардың бір немесе басқа санатқа жататынын Е-ден кейінгі бірінші цифрмен анықтауға болады.

Өндірушілердің ең сүйікті E-қоспаларының бірі - натрий глутаматы деп те аталатын E-621. Бұл дәм күшейткіш, ол барлық дерлік соустарға, кетчуптерге, крутондарға, чиптерге, корей салаттарына, тез дайындалатын тағамдарға және т.б. кіреді. Қоспа тағамға ет дәмі мен иісін береді. Алайда, егер қосымша нормадан асып кетсе, адам улануы мүмкін.

Одан кейін E-қоспалар келеді, оларсыз шұжық өнімдерін елестету мүмкін емес: E250 (натрий нитриті), E251 (натрий нитраты) және E252 (калий нитраты). Нитрат қоспалары тек шұжықтарда ғана емес, ысталған балықтарда, шпроттарда, майшабақ консервілерінде де кездеседі. Ісінудің алдын алу үшін олар қатты ірімшіктерге де қосылады. Бауыр және ішек аурулары, дисбактериоз және холециститпен ауыратын адамдарға диетадан осы қоспалары бар тағамдарды алып тастау ұсынылады.

E103, E105, E121, E123, E125, E126, E130, E131, E142, E153, E171, -173 сияқты E-қоспалар бояғыштар ретінде жіктеледі. Тәтті сода суында, кәмпиттер мен түрлі-түсті балмұздақта бар. Бұл қоспалар қатерлі ісіктердің пайда болуына әкеліп соғады және бауыр мен бүйрек ауруларын тудырады.

E-қоспалар E210, E211, E213-217, E240-консерванттар. Оларды кез келген түрдегі консервілерде (саңырауқұлақтар, компоттар, шырындар, джемдер) табуға болады, бұл да қатерлі ісіктердің пайда болуына әкелуі мүмкін.

E407, E447, E450, E461-466 электронды қоспалары джем, қоюландырылған сүт, шоколадты ірімшік сияқты өнімдерде тұрақтандырғыш және қоюландырғыш болып табылады. Бауыр, бүйрек және асқазан-ішек жолдарының ауруларына әкеледі.

Тағы бір қоспа бар - E951 Asparkam - бұл тәттілендіргіш және дәм күшейткіш қант диабетімен ауыратын өнімдердегі қантты алмастырады. Аспаркам сағызға, сусындарға, консервілерге, дәмдеуіштерге және т.б. Құрамында аспаркам бар өнімдер мигреньді, тері бөртпелерін және ми қызметінің бұзылуын тудыруы мүмкін.

Жоғарыда ең көп таралған қоспалар ғана келтірілген, олардың кейбіреулері тек үлкен мөлшерде ғана зиянды, бірақ канцерогендер денеде жиналып, уақыт өте келе өздерін сезінеді.

Ольга Петровна Сапрыгина Алматы облысы бойынша Қазақстан Республикасы Денсаулық сақтау министрлігі ҚҚБТУ «Ұлттық сараптама орталығы» РМК жанындағы РМК филиалының Сарқан аудандық филиалының
санитарлық-гигиеналық зертханасының лаборанты»